Hasiči zasahovali pre nepriaznivé počasie, väčšinou odčerpávali vodu

15.06.2020 Bratislava

Bratislava 15. júna (TASR) – Hasiči na Slovensku zasahovali v nedeľu v súvislosti s nepriaznivým počasím. Väčšinu zásahov tvorilo dočerpávanie vody. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najviac zásahov zaznamenali v Trnavskom kraji, od 16:00 do neskorých večerných hodín ich bolo viac ako 50. Najčastejšie odčerpávali vodu v Dunajskej Strede, Gabčíkove a Šamoríne.

V Nitrianskom kraji zaznamenali 25 zásahov, v Bratislavskom 22, z toho 17 v Jarovciach, v Banskobystrickom kraji 15 a v ostatných krajoch do päť zásahov.
 
 

Takmer 300 hasičov a 140 zásahov: Hasiči zachraňovali škody po počasí

Bratislava 15. júna (TASR) - Hasiči absolvovali pre nepriaznivé počasie za uplynulých 24 hodín celkovo 140 zásahov. Pomáhalo pri nich takmer 300 profesionálnych a dobrovoľných hasičov s 95 kusmi techniky. Zasahovali v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji, z toho 35 percent tvorili udalosti v Trnavskom kraji. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Vážna situácia bola podľa jej slov aj v Nitrianskom kraji v okrese Nové Zámky. V obci Belá dôsledkom prívalových dažďov vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. "Preventívne bola vybudovaná aj hrádza z vriec naplnených pieskom na usmernenie prívalovej vody po dažďoch, aby nedošlo k podmytiu rodinných domov a miestnej škôlky," priblížila Farkasová.


V Banskobystrickom kraji mali hasiči 25 zásahov

V Banskobystrickom kraji mali hasiči v súvislosti s poveternostnou situáciou od nedele (14. 6.) do pondelkového rána celkom 25 zásahov. Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater informoval o tom, že išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií a o odčerpávanie vody z rodinných domov.

Konkretizoval, že najčastejšie, a to celkom desaťkrát, zasahovali hasiči v okrese Zvolen. V obciach Očová, Zvolenská Slatina a Podzámčok dôsledkom prívalových dažďov vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

Celkovo v Banskobystrickom kraji zasahovalo 72 príslušníkov HaZZ s 27 kusmi hasičskej techniky. Zasahovali tiež dobrovoľné hasičské zbory z obcí Očová, Zvolenská Slatina, Stará Halič, Vígľaš, Hrochoť, Rapovce a miest Detva, Zvolen, Poltár, Tisovec. Piater dodal, že išlo o 51 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí, ktorí použili desať kusov hasičskej techniky.

Povodňová situácia v obci Zvolenská Slatina v okrese Zvolen. Prívalové dažde narobili v obci problémy.


Počas nedele mali hasiči v Trnavskom kraji 18 výjazdov

Poveternostná situácia a prechod búrkového frontu v nedeľu (14. 6.) zapríčinil v Trnavskom kraji zvýšený počet výjazdov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR. Najviac, 13 z celkových 18, absolvovali hasiči v okrese Dunajská Streda. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Mária Zaťková.

"Pri výjazdoch išlo predovšetkým o čerpanie vody z pivníc, z dvorov rodinných domov a cestných komunikácií. V jednom prípade hasiči odstraňovali spadnutý strom. Závažnejšie kolízie neboli v súvislosti s búrkovou činnosťou zaznamenané, neprišlo k poškodeniu zdravia osôb ani rozsiahlejším škodám na majetku," uviedla Zaťková pre TASR. Okrem dunajskostredských hasičov zasahovali aj príslušníci HaZZ z Galanty, Piešťan, Hlohovca i Trnavy. Pri zásahoch pomáhali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Drahovce, Gabčíkovo, Mliečno, Šamorín, Baka, Baloň, Kostolné Kračany, Horné Mýto a Ňárad.
 
 

Vyberte región